34. Kovářská známka z plechu

34. Kovářská známka z plechu vyrobeného v Haliči

Kovářské chmelové známky byly zhotovovány z plechů vyválcovaných z rozmanitých kovů a kovových slitin o různé tloušťce. Z kovů bylo nejvíce zastoupené železo (50%), často pozinkované (13%), druhým nejvíce zastoupeným kovem byl zinek (15,3%). Dále byl užíván hliník (6,4%) a měď (3,4%), ze slitin mosaz (9%) a antikoro (1%). Tloušťka plechu se nejčastěji pohybuje kolem 0,5 mm, nejtenčí užitý plech je pouze 0,15 mm tenký, protipólem mu je známka ze střížku 2,2 mm tlustého.Tvary známek byly rozličné, od kruhových přes trojúhelníkové, čtvercové a obdélníkové po osmihranné. Jejich výrobci byli často přímo vydavatelé nebo známky zhotovil obecní kovář, odtud jejich označení.

Dosud nebyl znám jediný výrobce plechu užívaného k výrobě kovářských známek. Před časem se mi dostala do rukou unikátní známka, na které je vbitá značka výrobce plechu. Byl jím závod Zink Walzwerk Oswiecim (Válcovny na zinek v Osvětimi) založený roku 1846, první válcovna plechu v Haliči.

Známku vydal Karel Ibl st. (1864-1944) z obce Kroučová na Rakovnicku, v letech 1895-1922 majitel čp. 20. Karel Ibl. mladší, syn předešlého a majitel statku v letech 1922-1934, není jako vydavatel známek pravděpodobný. Vyplývá to z archaického provedení samotných známek a v době hospodaření Karla Ibla ml. již zahraničního (polského) výrobního původu užitého plechu. V seznamu chmelařů uveřejněném v žateckém adresáři z roku 1889[1] není jméno Ibl uvedeno. Lze se tak domnívat, že rodina Iblů, která usedlost čp. 20 vlastnila od roku 1835, započala s pěstováním chmele až koncem XIX. stol., kdy na statku hospodařil Karel Ibl st.

Na líci známky jsou vbité iniciály K I, které rozděluje nad nimi vyrůstající číslice 2. Jde tak pravděpodobně o známku za 2 načesané věrtele chmele. V dolním řádku je pořadové číslo 214. Emise Iblových známek patří k těm nemnoha, v níž každé známce bylo přiděleno pořadové číslo. Každá známka tak byla originálem podobně jako číslované papírové chmelové známky zavedené již za druhé sv. války a masově užívané od konce padesátých let do poloviny osmdesátých let XX. století.

Značení výrobce plechu na rubu je řešeno v kruhovém tvaru připomínající poštovní razítko s legendou ZINK WALZWERK OSWIECIM s číslem 10 uprostřed. K výrobě Iblových známek byl užit plech tloušťky 0,5 mm, rozměry známky jsou 35 x 36 mm, otvor v horní části známky má průměr 3 mm.

 

 508-kroucova-ibl-karel-av.jpg   508-kroucova-ibl-karel-rv.jpg

© Marek Cajthaml 2010

 

[1] WILDE, E. (ed.). Adress-Buch der königlichen Stadt Saaz einschliesslich des Hopfenproduktions-Bezirkes und der protokollirten Firmen des Kreisgerichtssprengels Brüx. Saaz 1889, str. 292.

ZPĚT

Kalendář muzeum ŽatecMěsíční program
Kalendář muzeum ŽatecOtevírací doba
Hlavní budova + Křížova vila
ÚT - PÁ: 9.00 - 17.00
SO - NE: 13.00 - 17.00
PONDĚLÍ: ZAVŘENO
/POLEDNÍ PŘESTÁVKA: 12.00 - 12.30/
Poslední prohlídka v 16.30
 
Pracoviště Stará papírna
ÚT - PÁ: 9.00 - 17.00
SO: 13.00 - 17.00
NE a PO: ZAVŘENO
/POLEDNÍ PŘESTÁVKA: 12.00 - 12.30/
Poslední prohlídka v 16.30
 
Ve všech budovách zavřeno
o svátky a 31.12.

 
 overeno
 
Kalendář muzeum ŽatecVstupné
Vstupné: Hlavní budova a Křížova vila
prohlídka jedné budovy
jednotlivci: základní 30,- Kč, snížené 20,- Kč, rodinné 60,- Kč
hromadné výpravy: MŠ á 5,- Kč, ZS,SŠ a VŠ á 20,- Kč
 
prohlídka budov RMŽ a KV
jednotlivci: základní 45,- Kč, snížené 30,- Kč, rodinné 100,- Kč
hromadné výpravy: MŠ á 8,- Kč, ZŠ, SŠ a VŠ á 30,- Kč
 
vstup zdarma
AMG, ZTP, novináři (po předložení průkazu)
děti do 6 let
 
Vstupné: Stará papírna
zdarma
 
kontakt HLAVNÍ BUDOVA
Regionální muzeum K. A. Polánka
Husova 678
Žatec 438 01
IČO: 00360805
 
telefon
608 200 697
email
rmz@muzeumzatec.cz
bod
mapa

přejít na Facebook

 

kontakt KŘÍŽOVA VILA
Regionální muzeum K. A. Polánka, pracoviště Křížova vila
Zeyerova 344
Žatec 438 01

telefon
774 192 414, 415 710 389
email
vilakriz@muzeumzatec.cz
bod
mapa

přejít na Facebook

kontakt STARÁ PAPÍRNA
Regionální muzeum K. A. Polánka
pracoviště Stará papírna
Volyňských Čechů 733
Žatec 43801
 
telefon
email
email
bod
Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním cookies, nezbytných pro dobré fungování webu.