
A slavný chmelový salát? Jak ho přesně v Žatci dělali, nevíme. Víme však, jak se chmel v kuchyni již od středověku používal. Zapomeňte ovšem na chmelové hlávky! Kuchyňské využití měly mladé chmelové výhonky (nazývané podobně jako u chřestu pazouchy nebo pazoušky). Ty se vyrývaly ze země ještě než se dostaly na povrch. Jedly se se solí, pepřem, octem s cukrem a olejem. V salátu se daly kombinovat např. s kapustovými poupátky. Výhonky bylo třeba nejdříve povařit ve slavné vodě. Salát se podával, jak už víme z Goethovy návštěvy, s pečeným masem.
Výhonky se ale mohly připravit také jako chřest. Našly bychom je jako vybranou lahůdku i na stolech šlechticů. I dnes se mladé chmelové výhonky občas používají v kuchyni, říká se jim také chmelový chřest. Dají se nakládat, nebo nasekat do polévky.
(PhDr.Milada Krausová, Ph.D.)