Termín akce: 28. 1. 2016 až 24. 4. 2016
Začátek: 17.00
Výstavy - Hlavní budova
Srdcem výstavy je čajová sběratelská kolekce manželů Pilchových z Ostravy. Výstava přiblíží čajovník jako rostlinu, historii jejího pěstování, způsob zpracování, druhy a jejich třídění. Dozvíte se také o čajových oblastech, správné přípravě čaje, jeho skladování, cestách čaje k nám do Evropy a spoustu dalších informací.
Jelikož se i pro výluh z bylin u nás vžil také název čaj, povíme si něco i o bylinkách a bylinkářích. Málokdo z nás například ví, že světoznámá bylinkářka Marie Treben rozená Gűnzel pochází právě ze Žatce. K vidění budou i ukázky výrobků podniků s dlouholetou tradicí Jemča Jemnice, firmy Dr. Popov z Plané, Sonnentor z Čejkovic u Hodonína a Valdemar Grešík. Výstava potrvá do 24. dubna 2016 a je doplněna pracemi žáků výtvarného oboru ZUŠ v Žatci.
V průběhu výstavy budou probíhat doprovodné akce pro děti i dospělé - ukázky čajového obřadu, možnost namíchat si vlastní bylinkový čaj, přednáška o druzích čaje. Nenechte si ujít zajímavou výstavu.
Za kolektiv pracovníků RM Žatec se na vás těší Libor Šebek, kurátor výstavy
Reportáž televize OK Plus Žatec
Příprava:
4-5 polévkových lžic drcených listů zalijte 1l vody a nechte nejméně pět minut jemně probublávat na mírném ohni. Čím déle, tím bude silnější. Wayusu je možné ještě v tom samém dni 2-3 x převařit, případně k ní přidat trochu nové.
Obsah:
kofein (ve 2dcl šálku zhruba stejné množství jako káva)
teobromin - xanteóza - nejvíce se vyskytuje v čokoládě
L-theanin - aminokyselina, která je i v listech čajovníku, přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti, má uklidňující účinky, zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku.
kyselina glutamová - neesenciální aminokyselina, podílí se na metabolismu tuků, detoxikaci amoniaku a je nejdůležitějším neurotrasmiterem v centrální nervové soustavě, v lékařství se používá k léčbě některých neurologických poruch
eucin - také neesenciální aminokyselina, důležitá pro tzv. transkripci, přenosu informací DNA do RNA a pro opravu svalové tkáně a dalších 13 aminokyselin
vitamíny C a D
magnezium, vápník, zinek, chrom
antioxidanty (2x více než zelený čaj)
bioflavonoidy
saponiny
Účinky:
Její jedinečné složení navozuje příjemný pocit bdělosti a čilosti bez nervozity či chvění, které způsobuje káva.
Blahodárné účinky na zdraví začínají již v žaludku, na který - narozdíl od kyselinotvorné kávy - působí uklidňujícím účinkem. Její složení i přes vitalizující efekt snižuje krevní tlak (díky L-theaninu) a hladinu tzv. "špatného" cholesterolu. Čistí ledviny, močové cesty, detoxikuje organismus a stabilizuje hladinu pH v těle.
Teobromin, který známe především z čokolády také jemně povzbuzuje, ovšem současně navozuje pocit lehkosti.
Zdroj : http://www.wayusa.cz